Vraag

Geachte medewerkers, Ten eerste mijn complimenten voor de uitgebreide site. Ik heb geloogd grenen meubels en zou die graag donker maken met uw meubelolie. De meubels zijn behandeld met blanke bijenwas. Moet ik deze waslaag eerst van de meubels verwijderen? En zo ja, hoe kan ik dat het beste doen?

Met vriendelijke groeten,

L. Kaas

Antwoord

Geachte heer/mevrouw Kaas,

Hartelijk dank voor het compliment. Het is van belang dat u de meubelwas verwijdert voordat u de meubelolie gebruikt. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe u dit kunt doen.

Benodigdheden

  • Meubel- en vloerolie (wasolie) in gewenste kleur
  • Meubel- en vloerolie (wasolie) Naturel of Naturel Mat
  • Wascleaner
  • Wypall poetsdoek / pluisvrije doek
  • Schuurpapier grof of middel

Stappenplan

Stap 1. Boenwas verwijderen

U kunt de boenwas (blanke bijenwas) bijna geheel verwijderen met een doek die doordrenkt is met wascleaner.

Stap 2. Het hout schuren

Schuur het hout om er zeker van te zijn dat er geen restjes boenwas zijn achtergebleven. Begin met grof schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier. Neem na het schuren het hout af met een vochtige doek en laat het hout drogen.

Stap 3. Behandelen met kleur meubel- en vloerolie (wasolie)

Behandel de meubels met de gewenste kleur meubel- en vloerolie (wasolie). Breng de wasolie aan met een stevige kwast. Wrijf vervolgens de olie uit met een Wypall pluisvrije doek in de richting van de houtnerf. Laat de olie drogen. Herhaal deze stap totdat u het gewenste resultaat bereikt.

Stap 4. Afwerken met beschermende meubel- en vloerolie (wasolie)

Om de kleurolie en het hout te beschermen tegen vocht en vuil, werkt u het meubelstuk af met wasolie Naturel of wasolie Naturel Mat. Breng de wasolie aan met een kwast of roller om de wasolie goed te verdelen. Wrijf de olie niet uit. Laat de olie drogen en breng nog een laag aan. Wij adviseren minimaal twee lagen om het meubelstuk zo optimaal mogelijk te beschermen. De droogtijd is afhankelijk van de ventilatie en omgevingstemperatuur.

We hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Veel succes met uw project.

Met vriendelijke groeten,

Meubelproducten.nl