Behandelwijzer:

Is uw meubelstuk of vloer op het moment nog behandeld/afgewerkt met een ander product?

Helaas is het niet mogelijk om over een andere afwerklaag heen het meubelstuk of de houten vloer opnieuw af te werken. U zult de huidige afwerklaag moeten verwijderen. U zou meubelstukken chemisch kunnen laten reinigen of logen. Consumenten kunnen dit vanwege milieu-beperkingen niet zelf doen, maar moeten daarvoor contact opnemen met een gespecialiseerd loogbedrijf. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf de afwerklaag te verwijderen door middel van schuren, krabben of werken met afbijt. Deze laatste twee opties brengen wel grote kans op schade aan het meubelstuk met zich mee, vooral bij houtsnijwerk of freeswerk in het meubelstuk. Voor houten vloeren is goed schuren nog altijd de enige beste methode.

U wilt uw houten vloer of meubelstuk een andere kleur geven

Wanneer uw vloer of meubelstuk geen behandel- of afwerklaag (meer) heeft kunt u deze met de volgende methodes op kleur brengen en afwerken:

 • Wasolie / Hardwaxolie
  Met wasolie kunt u de vloer of het meubelstuk eerst op kleur brengen met een kleurolie. Deze is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. De foto's van de kleuren op onze site geven alleen maar een indicatie van de kleur. De kleur kan namelijk beïnvloed worden door het aantal lagen kleurolie dat men aanbrengt. Zo kan de kleur juist heel licht of heel donker worden. Voor het bepalen of uitproberen van het resultaat raden wij aan testerpotjes te bestellen om de olie eerst uit te proberen op bijvoorbeeld een stukje hout dat u niet gebruikt/ziet. De kleurolie wordt aangebracht met een kwast of roller en dient, indien gewenst, uitgewreven te worden met een pluisvrije doek. Hierdoor blijft de mooie houtnerf zichtbaar. 

  Na het op kleur brengen raden wij aan de vloer of het meubelstuk af te werken met minimaal 2 lagen Wasolie Naturel of Naturel Mat. Deze wasolie geeft de vloer of het meubelstuk optimale bescherming tegen vocht en vuil. Tevens beschermt de olie de kleur. U kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen, maar hierdoor staat uw kleurlaag direct bloot aan invloeden van buitenaf, waardoor de kleur kan verdwijnen of veranderen. Met een afwerklaag van Wasolie Naturel of Naturel Mat wordt dit voorkomen. Deze afwerklaag voltooien met een lakviltroller.

U wilt uw meubelstuk naturel of met een onbehandelde look afwerken

Wanneer uw vloer of meubelstuk geen behandel- of afwerklaag (meer) heeft kunt u uw vloer of meubelstuk met de volgende methodes behandelen c.q. afwerken:

 • Wasolie / Hardwaxolie (aanbevolen methode)
  Met wasolie kunt u de vloer of het meubelstuk afwerken met Naturel of Naturel Mat. Deze geeft uw meubelstuk een warme uitstraling waarbij het hout iets donkerder wordt en de bekende oranje/gele uitstraling krijgt. Dit noemen wij ook wel het "natte doek effect" of "geloogd grenen". De naturel wasolie geeft uw meubelstuk dezelfde uitstraling als een natte doek doet op het blanke onbehandelde hout.

  Soms willen mensen het meubelstuk of de vloer houden zoals ze (zonder afwerking) uit de meubelfabriek kwamen. Dit staat ook wel bekend als de onbehandelde look. Hiervoor is een speciale wasolie genaamd Weisgrund beschikbaar. U brengt eerst de Weisgrund kleurolie aan met een kwast of roller. Deze laat u ongeveer 5-10 minuten inwerken. Daarna wrijft u de Wasolie Weisgrund voorzichtig uit met een pluisvrije doek in de richting van de houtnerf. Als deze laag droog is, werkt u het meubelstuk of de vloer af met Wasolie Naturel of Naturel Mat. Deze olie wrijft u NIET uit! De weisgrundlaag zorgt er nu voor dat de verkleuring van de naturel meubelolie tegengegaan wordt. Uw meubelstuk blijft er dus uitzien alsof het net in elkaar gezet is en geen afwerklaag gekregen heeft.

 • Houtzeep
  Houtzeep is een product dat voor de komst van wasolie veel gebruikt werd. Het geeft een goede bescherming tegen vuil en vocht, maar weinig tot geen bescherming tegen vetvlekken. Wij raden dan ook altijd aan om wasolie te gebruiken i.p.v. houtzeep op tafels en/of vloeren. Dressoirs of kasten kunnen wel heel goed met houtzeep behandeld worden omdat deze over het algemeen minder bloot staan aan vetvlekken   De houtzeep in ons assortiment kan in combinatie met houtzeep van andere producenten gebruikt worden, omdat de samenstelling onderling meestal niet veel afwijkt.


Andere beschermmiddelen

Er zijn ook andere beschermmiddelen op de markt die gebruikt worden voor het afwerken van meubels en houten vloeren, zoals bijv. structuurolie of lak. Hoewel met deze middelen ook een goede beschermlaag verkregen kan worden, raden wij vanuit onze ervaring toch wasolie aan. Wasolie impregneert (met olie) en vormt een filmlaag van was over het hout, waardoor er een dubbele "beschermlaag" op uw meubelstuk of houten vloer aangebracht wordt.

Staat uw situatie er niet bij?

Of heeft u een verkeerd advies gekregen? E-mail dan naar info@meubelproducten.nl en we zullen u een advies op maat geven!