Skip to content

Het ontvetten van hout

Algemeen

Uitleg techniek

Het ontvetten van geoliede meubels is een zeer belangrijk onderdeel om het project te laten slagen. Wanneer u niet ontvet, schuurt u het vet dieper in het hout. Ook loopt het schuurpapier vol met olie of vet zodat er niet optimaal geschuurd kan worden. Hierdoor zal de gewenste verf- of waslaag niet goed hechten.

Moeilijkheidsgraad

Moeilijkheidsgraad 2/10

Stappenplan

Stappenplan

Stap 1. Eerste keer ontvetten

Om het hout te ontvetten brengt u ammonia, verdund met water, op de Wypall doek aan en wrijft u het meubelstuk helemaal schoon. Neem na het ontvetten het hout af met een vochtige doek om de restjes ammonia van het hout te verwijderen. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap.

Stap 2. Het hout schuren

Na het ontvetten schuurt u het meubelstuk kaal. Schuur nog even door ondanks dat de toplaag verdwenen is. Zo bent u er zeker van dat de meubelolie daadwerkelijk weg geschuurd is. Neem na het schuren het hout af met een vochtige doek. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap.

Stap 3. Tweede keer ontvetten

Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af. Neem na het ontvetten het hout weer af met een vochtige doek en laat het drogen voordat u het hout verder behandelt met meubel- en vloerolie (wasolie) of een andere verf- of waslaag.

Let op:

Bij het ontvetten van eiken of een ander houtsoort dat looizuur bevat, is het onverstandig om ammonia te gebruiken. De reden hiervoor is dat het looizuur, dat in het hout zit, een reactie aan kan gaan met de ammonia waardoor het hout in sommige gevallen zelfs zwart kan verkleuren. Bij dit soort houtsoorten kunt u bijv. beter St. Marc gebruiken of ammonia (superontvetter)

benodigdheden
  • Een meubelstuk naar keuze. In dit geval gebruiken we 2 grenen met meubelolie behandelde planken
  • Ammonia
  • 2 Wypall doeken/pluisvrije doeken
  • Schuurpapier of schuurmachine