Skip to content

Wasolie als alternatief voor lak?

Vraag

Vraag:

Ik heb een grote moderne grenen eettafel die met Sadolin (urethaanlak) is behandeld. Na een paar jaar gaat dit echter iets plakken (krant inkt blijft op tafel achter). Is uw wasolie een goed alternatief dat niet plakt?
En zo ja, hoe kan ik het beste de oude laklaag verwijderen?

Antwoord

Antwoord:

Geachte,

Als een laklaag versleten raakt kan het door warmte gaan plakken. Wanneer u de tafel behandelt met een beschermlaag van wasolie Naturel of Naturel Mat, zal dit niet gebeuren. Dit komt doordat wasolie naast het vormen van een dunne filmlaag ook in het hout trekt. Bovendien kunt u een tafel die behandeld is met wasolie eens in de zoveel jaar erg gemakkelijk een onderhoudsbeurt geven met onderhoudswasolie. Op deze wijze voorkomt u dat de beschermlaag versleten raakt.

Het beste kunt u de laklaag verwijderen door de tafel eerst goed te ontvetten met bijv. ammonia, verdund met water. Daarna neemt u de tafel vochtig af om de resten ammonia te verwijderen. Dan kunt u de laklaag gaan verwijderen door te schuren met korrel 80. Zorgt u ervoor dat de laklaag helemaal verwijderd is, anders hecht de wasolie niet. Naschuren met korrel 120. Na het schuren de tafel afnemen met een vochtige doek en zonodig nogmaals afnemen met ammonia verdund met water en daarna weer met een vochtige doek.

Nadat u hiermee klaar bent en de tafel is goed gedroogd kunt u de wasolie gaan aanbrengen met bijv. een lakviltroller. Ons advies voor een tafel is om dit 2x te doen. Tussentijds schuren is niet nodig, wel goed laten drogen tussentijds.

We hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groeten,

Meubelproducten.nl